Covidpas

Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang.

Het Overlegcomité heeft vastgesteld dat de coronasituatie in ons land snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken.

Het Overlegcomité heeft daarom een reeks beslissingen genomen die de verspreiding van het virus moeten afremmen en de belasting in de zorg opnieuw beheersbaarder te maken. Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden.

Private bijeenkomsten
Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering van huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafel). Deze laatste dienen met CST georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De modaliteiten van de horeca gelden, waarbij dansen met een mondmasker evenwel toegelaten is. Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst of in een klein toeristisch logies ( = een vakantiewoning die maximaal 15 personen kan herbergen). Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.
Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst of in een klein toeristisch logies (maximum 15 personen), behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.
Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten.
Sportieve activiteiten binnen worden eveneens verder toegelaten.

Horeca-activiteiten
De professionele uitoefening van horeca-activiteiten is verboden tussen 23 uur en 5 uur, behalve voor wat betreft de private bijeenkomsten in het kader van een huwelijk of uitvaart.
Maaltijden en dranken kunnen tussen 23 uur en 5 uur niet worden aangeboden om af te halen en te leveren.
Een maximum van zes personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld.
Enkel zitplaatsen aan tafel of aan de toog zijn toegestaan.
Elke persoon moet aan de eigen tafel of aan de toog blijven zitten, behalve voor het uitoefenen van cafésporten (zoals onder meer biljart) en kansspelen en om zich naar de bar of naar een buffet te verplaatsen.
Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van het huishouden.
Deze regels gelden niet voor activiteiten in privé-woningen of kleine toeristische logies (maximum 15 personen). Let wel : Indien men thuis gebruik maakt van een professionele dienstverlener (bvb traiteur), mag men ook maar samenkomen tussen 5 en 23 uur (tenzij het ook hier weer gaat om een bijeenkomst in het kader van een huwelijk of een uitvaart)

Nachtwinkels
Nachtwinkels dienen gesloten te zijn tussen 23 uur en 5 uur.

Discotheken en dancings
Discotheken en dancings dienen te sluiten.

Publieke evenementen
Publieke evenementen binnen : enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.
Publieke evenementen buiten : indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden. De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing.

Handelsbeurzen
Het Comité bevestigt de mondmaskerplicht voor handelsbeurzen.
De deelstaten nemen de nodige reglementaire bepalingen voor een veralgemeende invoering van het CST op handelsbeurzen.

Sportwedstrijden
De aanwezigheid van publiek is verboden tijdens professionele en niet-professionele sportactiviteiten die binnen worden georganiseerd. Elke deelnemer tot en met 17 jaar kan vergezeld worden door twee meerderjarige personen.
De aanwezigheid van publiek tijdens professionele en niet- professionele sportieve wedstrijden die buiten worden georganiseerd blijft toegelaten.

De meeste maatregelen zijn reeds ingegaan op zaterdag 27 november 2021 vanaf 11 uur. De volgende maatregelen gingen in op maandag 29 november 2021 om 7 uur :
• Maatregelen inzake evenementen
• Maatregelen inzake publiekverbod/publiekbeperking tijdens sportwedstrijden
• Maatregelen inzake onderwijs
• Maatregelen inzake jeugd.

Het Ministerieel Besluit blijft van toepassing tot 28 januari 2022. Wat de huidige maatregelen betreft, komt er meer duidelijkheid inzake een eventuele stopzetting/aanpassing/verlenging op 15 december 2021, datum waarop het Overlegcomité in Brussel opnieuw samenkomt.

EVENEMENTENFORMULIER