Pionier autoroute

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I ontwikkelde Westtoer zes thematische autoroutes die je langs de belangrijkste WOI-bezienswaardigheden in de Westhoek brengen.

De Pionierroute (75 km) verkent vooral de Duitse frontstreek. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en (West-)Vlaanderen. Tijdens de oorlog was er evenwel geen sprake van grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud waren in die jaren weer een en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verbleven nogal wat Duitse 'Pioniere' of genietroepen. Zij stonden in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, ... Voor de inwoners was het dagelijkse leven in bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van het front waren vooral Britten, Ieren, Canadezen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

Deze autoroute is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bruin-witte borden en kun je ontdekken aan de hand van een uitvoerige brochure met gedetailleerde trajectbeschrijving. Zij is te verkrijgen aan de balie van onze toeristische dienst voor 6 euro.

Er is ook de gratis applicatie 'Autoroutes Eerste Wereldoorlog in de Westhoek', te downloaden via Appstore en Google Play.