REISREPORTAGE: SLOVENIË

Waar
GC Forum
Speiestraat 16, 8940 Wervik
Wanneer
This event is finished.
Kostprijs
€ 4.0 Basistarief: 4,00 €

Slovenië bekoort de bezoeker met adembenemende berglandschappen, prachtige grotten, glooiende wijngaarden… En daarin staan de stille getuigen van een bewogen geschiedenis. Het kleine gebied ten zuiden van de Alpen kwam in handen van Romeinen, Franken en Magyaren. Daarna behoorde het gebied 600 jaar lang, tot het einde van WO I, tot de Habsburgse dynastie. Ook de recente geschiedenis van Slovenië, de periode van de twee wereldoorlogen en nadien als deel van Joegoslavië, heeft sporen nagelaten. Aan oorlogsmonumenten is er geen gebrek.

Slovenië, het meest welvarende deel van het Joegoslavië van Tito, verklaarde zich onafhankelijk in 1991. Het land trad toe tot de EU in 1994 en tot de eurozone in 2007.

Slovenië is een derde kleiner dan België en telt slechts 2 miljoen inwoners. De zuidelijke Alpen vormen de grens met Oostenrijk. Het hooggebergte, met als hoogste berg de Triglav (2864 m), is een natuurgebied, een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van adrenalinesporten.

Het zuidwestelijk deel, het grensgebied met Italië, is een typisch karstlandschap met enorme grotten en ondergrondse rivieren. De stoeterij met de befaamde lipizzanerpaarden is eveneens een bezoek waard. En er is 50 km kustgebied met de gezellige stadjes uit de Venetiaanse periode: Koper, Izola en Piran, geboorteplaats van Giuseppe Tartini (1692-1770), een bekend violist en componist.

Uiteraard bezoeken we de hoofdstad Ljubljana en Maribor, Europese Culturele Hoofdstad in 2012. Hier groeit, naar men beweert, de oudste wijnstok ter wereld. Een goede reden om deze druiven in een feestelijke sfeer te oogsten.

De reportage kwam tot stand na 4 reizen, het resultaat van 5 maanden reportagewerk, de synthese van massa’s foto’s, video- en geluidsopnames op belangrijke plaatsen en tijdens tal van evenementen.

Bron: UiTinVlaanderen.be