Het verboden boek, 'Mein Kampf' en de aantrekkingskracht van het nazisme

Waar
LDC De Spie
Beselarestraat 3, 8940 Geluwe (Wervik)
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Vriendenkring van Flossenbürg - afdeling Geluwe vzw
Kostprijs
€ 7.0 Basistarief: 7,00 €; leden vriendenkring: 5,00 €
Contact
flossenburggeluwe@gmail.com
Fax: 0473407206
Leeftijd
18+

Ewoud KIEFT dwong zichzelf om ‘Mein Kampf’ te lezen. Over dit controversiële boek van Hitler heeft iedereen wel een mening, maar slechts weinigen hebben het gelezen. Kieft ging op zoek naar de redenen waarom de inhoud van dit boek miljoenen mensen aansprak. Volgens hem is het te gemakkelijk om het boek en het nationaalsocialisme af te doen als verwerpelijk en alleen voor achterlijke meelopers. Om te verklaren waarom het zo veel mensen aansprak is de historische context belangrijk. De Eerste Wereldoorlog, de nasleep ervan en de gevolgen die dit had voor Duitsland, hebben ook Hitler beïnvloed.
Het grote verschil tussen Hitler en de andere radicale politici waren niet zozeer zijn ideeën maar wel de manier waarop hij zijn publiek wist te bespelen en hoe hij de massa kon bereiken met meeslepende redevoeringen, spektakel en een aanwijsbare zondebok voor alle ellende.
De vreedzame samenleving waar we nu in leven, is zeer kwetsbaar. Kieft pleit er dan ook voor om inzicht te krijgen in hoe antisemitisme en het racisme succesvol konden worden, zodat we het voortaan kunnen bestrijden.
Ewoud Kieft brengt in deze lezing inzichten in historische ontwikkelingen en legt een doorslag op de huidige realiteit. Niet te missen!!

Bron: UiTinVlaanderen.be